Social samvaro och välbefinnande

Ett gott socialt samspel triggar hjärnans belöningssystem. Oxytocin frisätts och skapar ett allmänt välbefinnande och dopamin frisätts från det mesolimbiska belöningssystemet djupt inne i hjärnans vindlingar. Detta ger oss en känsla av välbehag.

Även lyckade interaktioner på internet t.ex. när vi postar ett inlägg i sociala medier som blir populärt eller får stor spridning så kan vi få samma positiva reaktion i hjärnan.
Skillnaden är att här får vi vår belöningskick mycket enklare vilket innebär att vi tenderar att upprepa detta beteende, ibland på bekostnad av traditionellt socialt samspel. Vi tenderar också att upprepa de handlingar som ger de lätta snabba belöningskickarna.
Med tiden vänjer sig hjärnan vid de behagliga signalerna och kan t.ex. inaktivera områden som svarar för hämningar eller medveten självkontroll för att de ska fortsätta komma.

Hos kokainmissbrukare har man t.ex. sett att missbruket leder till minskad aktivitet bland annat i den orbitofrontala barken, vilket minskar förmågan till empati och viljan att umgås med andra.
När vi söker de snabba kickarna av bekräftelse i sociala medier skulle samma effekter av minskad aktivitet  i den orbitofrontala barken även här leda till minskad förmågan till empati och viljan att umgås med andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *