Variation ökar lycka

Både sådant som får oss att reagera starkt positivt och sådant som får oss att reagera starkt negativt påverkar oss med tiden allt mindre ju mer det upprepar sig.

Det är ett mänskligt fenomen att svara mindre och mindre på stimuli som upprepar sig. Ett fenomen som kallas habituation.

Det som en gång påverkade dig starkt, både positivt och negativt, blir helt enkelt vanligt.

Forskarna Tali Sharot och Cass R. Sunstein har utforskat hur du kan förbättra lycka, relationer, arbete och gemenskap genom att notera det du har omkring dig och se det du en gång tyckte var spännande med nya ögon.

Variation ökar lycka

I sin bok Look Again: The Power of Noticing What Was Always There, skriver de om praktiska strategier för att utnyttja din mänskliga natur för att förbättra ditt liv och öka lyckokänslorna.

“Variation ökar också lycka och välbefinnande genom att hjälpa oss att se vad som är bekant genom nya perspektiv.

Och det krävs inga stora förändringar för att vi ska se världen på ett annorlunda sätt, även små förändringar kan ha stor effekt.

Han säger att om du funderar på att göra en förändring i livet bör du antagligen göra det. Enligt forskning mår människor som vill flytta eller byta jobb bättre när de gör det.

Ta en kort semester

Enligt Tali Sharot visar forskning att om vi bryter upp aktiviteter vi tycker om med korta pauser väcker de större nöje eftersom vi minskar vår tillvänjning.

Men vi ska inte göra likadant med aktiviteter vi inte gillar, som att städa, det är bättre att städa allt på en gång för om du håller fast vid aktiviteten kommer du vänja dig och avsky den mindre.

Han berättar att enligt studier sjunker vår nöjdhet med materiella saker kraftigt över tid, medan vår nöjdhet med upplevelser ofta ökar.

En ny ägodel kanske du slutar märka efter ett tag, men en meningsfull upplevelse verkar ge bestående fördelar.

Han berättar också att forskning tyder på att vi sannolikt blir lyckligare av att ta fler, kortare semestrar, än av att ta en lång semester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *