Så blir du lycklig

Lev i linje med dina värderingar och fokusera på inre mål

En av tre grundbultar för ett lyckligt och harmoniskt liv är att leva i linje med sina värderingar.

Det första vi behöver göra är att ta reda på vilken som är vår egen kompass, vilka värderingar vi vill leva efter så att vi klarar av att hantera alla de val vi ställs inför.

Forskning visar att ju fler valmöjligheter vi har, desto mer ångest får vi, om vi inte har en bra strategi för att hantera dem.

– När det gäller små val, t.ex. vilka byxor vi ska ta på oss en viss dag, kvittar det, men när det gäller livsval som partner, utseende, sysselsättning så blir  valmöjligheterna väldigt jobbiga om man inte vet vad som är viktigt för en själv.

För att hitta sin strategi kan man titta tillbaka på sitt liv och försöka se mönster över när man tidigare mått och presterat som bäst. Då kan man förstå vad det är man värderar. Visserligen förändras våra värderingar hela tiden, men när man väl kan förstå sina mönster bakåt kan man också se in i framtiden. Då blir alla de här valen mycket enklare.

Människor som fokuserar mer på inre mål blir lyckligare än de som fokuserar på yttre mål, visar forskning.

Inre mål är de mål som går i linje med människors drivkrafter: att vi vill leva enligt våra värderingar, utvecklas och bidra. Yttre mål är de saker vi gör för att exempelvis få mer saker eller bli mer populära.

Anledningen är att vi vänjer oss så fort vid yttre mål och känner oss inte långsiktigt nöjda när vi har nått en viss summa pengar, eller köpt en viss pryl. Och resan mot dessa mål gör ofta heller inte att man mår bättre.

För att påminna sig själv om vad som är viktigt i ens liv kan man tänka sig att man bara har ett år kvar att leva, eller att man är 90 år gammal och ligger på dödsbädden, eller att man hör talen på sin egen begravning. Vad skulle du då ägna ditt sista år i livet åt? Vad är det för liv du vill kunna se tillbaka på? Vad vill du att andra ska säga om ditt liv?

– Är det är liv där du tog den enkla vägen, ett liv med mycket materiell rikedom, eller är det ett liv med utmaningar och utveckling där du umgicks med vänner och gjorde skillnad för världen?

Utmana dig själv

Avkoppling och rekreation är nödvändigt i våra liv men för att uppleva lycka behöver vi också utmana oss själva och utvecklas. Alla barn föds nyfikna.  Sedan finns det psykologiska mekanismer som gör att vi blir rädda för att utmana oss själva och utvecklas, men vi har alla ett behov av att känna utveckling och att känna sig kompetent.

Semestermyten om att när vi väl får slippa anstränga oss så skulle allting vara bra fungerar inte i längden. Människor behöver anstränga sig i vardagen, det är inbyggt i oss. Om vi inte får lagom svåra utmaningar som vi kan bemästra känner vi oss inte välmående.

Som med allt annat finns det en gräns. Blir hindren för stora kan vi istället uppleva en känsla av hopplöshet och en risk för att bränna ut sig.

Känsla av sammanhang

 

Den tredje viktiga ingrediensen för lycka är känsla av gemenskap och meningsfullhet.

I grupper krockar ofta den egna viljan  med gruppens, vilket leder till ständiga kompromisser. Vi behöver en balans mellan att tänka på oss själva och att bry oss om andra.

Människan har ett behov av att känna sig behövd. Både att göra en direkt skillnad, som att hjälpa någon i vardagen men också att göra någonting meningsfullt i ett längre perspektiv, som att jobba på ett företag vars värderingar man tror på, eller jobba mot ett långsiktigt positivt mål.

Om du uppdaterar dina sociala medier. Gör du det för att få bekräftelse, eller för att skapa gemenskap, sprida en idé eller kanske till och med visa dig sårbar?

Lyckan över att få bekräftelse i form av många gillningar på ett inlägg är väldigt kortvarig. Om vi söker bekräftelse kommer det aldrig att vara nog utan vi börjar genast fundera på vad nästa inlägg eller bild ska bli för att få ännu mer bekräftelse. Fokusera istället på de interaktioner som bygger relationer, skapar meningsfullhet, bidrar till utveckling och är i linje med dina värderingar.

 

Kontroll över sitt eget liv

Att ha en känsla av att vara aktör i sitt liv är viktigt. Att känna att man har makten över hur man lever.

Är det mina önskemål och värderingar som styr mitt liv, eller behöver jag jobba på ett jobb jag inte trivs med för att klara av ekonomin, eller styrs vi av vilka förväntningar vi tror att andra har på oss.

Forskning visar att de människor som har känslan av att vara aktörer i sina liv och har stora möjligheter att själv bestämma över sitt liv mår bättre, trivs bättre med sitt liv, medan de som har en känslan av att kraften är utanför dem själva har större psykisk ohälsa.

 

Fråga dig när i livet du tidigare mått som bäst, och försöka skapa mer av de situationerna.  Vi jagar lätt saker som vi tror ska göra att vi mår bra, men att göra mer av sådant vi mått bra av tidigare är ett säkrare sätt att må bra även framöver.

Meningsfulla relationer och djupa samtal

Forskningen visar att de lyckligaste människorna i världen spenderar mycket tid med andra människor. De har inte bara ytliga, utan många genuina samtal med andra människor.

Du behöver ett antal grundläggande behov som trygghet, mat och boende, en ordnad ekonomi, respekt och god hälsa. Men när man väl har den grundnivån ska man inte fokusera på mer pengar, mer prylar, mer status, utan fokusera på relationer, meningsfulla samtal och på andra människor för att må bättre.

Vi blir som de människorna vi umgås mest med. Genom att se över vilka människor vi umgås med kan vi se om det är så vi vill leva våra liv.  Är det människor som lever enligt sina värderingar, som utmanar och pressar sig själva, som känner mening och vill bidra till samhället, eller tänker de bara på sin egen framgång och sin egen utveckling? Sök dig till och fördjupa relationer med andra som har liknande värderingar som dig själv.

 

Var närvarande

En stor studie publicerad i Science visar att när människor tänker på framtiden eller det som redan hänt mår de oftast sämre än om de fokuserar på det som sker här och nu.

Känslorna blir oftast väldigt överdrivna när vi tänker på framtiden. Att när jag äntligen träffat en partner då kommer mitt liv förändras, eller när jag äntligen har den där lönen, då kommer jag bli så mycket lyckligare. De bilderna vi har av framtiden är väldigt starka, både negativa och positiva, men de känslorna behöver nödvändigtvis inte finnas där när eller om vi kommer fram.

Därför är mycket bättre att fokusera på nuet och vilka känslor vi känner nu.

Dela med sig

Så fort pengar inte ger en ökad trygghet längre (en gräns som går strax över en normallön i Sverige så ökar inte pengar välbefinnandet. Om man frågar människor över hela lönespannet hur mycket mer de skulle behöva för att vara lyckliga svarar alla 40 procent till, för alla har vant sig vid sin norm.

Forskningen visar att vi blir lyckligare om vi spenderar våra resurser på andra än på oss själva.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *